Definita cuvantului repede
RÉPEDE, repezi, adj., adv. I. Adj. 1. (Despre mișcări) Care se produce fără întârziere; iute, rapid; (despre lucruri în mișcare) care se deplasează cu repeziciune, cu iuțeală; (despre ape) care curge cu repeziciune; p. ext. (despre picături, stropi etc.) care cade iute, succedându-se rapid. ♦ (Despre timp) Care trece cu repeziciune. ♦ (Despre oameni și manifestările lor) Iute în mișcări, ager, sprinten, vioi; grăbit, repezit, pripit. ◊ Loc. adv. Cu pași repezi = grabnic, în ritm rapid. ♦ (Substantivat, f.) Gândăcel de culoare arămie, verde-deschis pe spate, cu puncte albe pe fiecare elitră (Cicindela campestris). 2. (Despre agenți fizici) Care se manifestă cu putere dar nu durează mult; care trece iute. 3. (Despre dealuri, planuri etc.) Foarte înclinat, pieziș, în pantă, abrupt. 4. (Despre drumuri) Care duce la țintă în cel mai scurt timp. II. Adv. 1. Iute, cu zor, în grabă. ♦ Îndată, imediat, deodată, brusc. ◊ Expr. Repede-repejor = îndată, fără întârziere. 2. Devreme, de timpuriu, prea curând. – Lat. rapidus, rapide.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu repede
BUDÉ [büde], Guillaume (1467-1540), umanist francez. A propagat în Franța studiile grecești și a contribuit la crearea viitorului Collège de France. Op. pr.: „Despre monede”. Vezi definitia »
De o fiinta. Cel de o fiinta cu Tatal. ( despre Iisus Hristos ) Vezi definitia »
BELONÍDE s. n. pl. familie de pești teleosteeni marini, din ordinul beloniformelor. (< lat. belonidae) Vezi definitia »
ANTILOCAPRÍDE s. f. pl. familie de mamifere rumegătoare: antilocapră. (< lat. antilocapridae) Vezi definitia »
FUCOÍDE, s. f. pl. Urme ale algelor sau ale deplasării viermilor, vizibile pe suprafețele straturilor sau în interiorul lor. – Din fr. fucoïdes. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z