Definita cuvantului slobozi
SLOBOZÍ, slobod, vb. IV. Tranz. (Pop.) 1. A pune în libertate: a elibera. ♦ A elibera dintr-o strânsoare, dintr-o legătură care imobilizează. ♦ Refl. (Despre obiectul care leagă) A se slăbi, a se desface. 2. A lăsa un animal în libertate. 3. A permite cuiva să plece, a da voie să se depărteze. ◊ A nu-l slobozi (pe cineva) inima să... = a nu se îndura să facă un lucru. ♦ (Rar) A concedia. ♦ (Reg.) A elibera după terminarea serviciului militar; a lăsa la vatră. 4. A da drumul, a lăsa să cadă. 5. A descărca o armă de foc; a arunca săgeți dintr-un arc. 6. A răspândi, a emana, a degaja. ♦ A emite un sunet, un strigăt, un cuvânt. – Din slobod.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu slobozi
ázi adv. – În ziua de față, astăzi, acum. – Pînă azi, pînă acum. – De azi, de acum. – De azi înainte, de acum înainte. – De azi în, de acum în (atîtea zile). – Azi sunt, acum (atîtea zile). – Azi noapte, noaptea trecută. – Mr. ază, a(n)zi, megl. ază, as. Lat. hāc die, redus la *hādie, probabil prin confuzie cu hŏdie, pe care a ajuns să-l înlocuiască (Pușcariu, Lat. ti, 48; Pușcariu 176; REW 4163; DAR; cf. Cipariu, Gram., 113). După Tiktin, ar fi contracție de la astăzi. Avînd în vedere accentul, este greu de admis opinia lui Hasdeu 1895, conform căruia ar reprezenta lat. ad diem. Vezi definitia »
ALGEZI-, -ALGEZÍE elem. alg(o)-. Vezi definitia »
desfrunzi, desfrunzesc v. t. (intl.) 1. a jefui. 2. a bate rău. Vezi definitia »
verzi s. m. pl. dolari. Vezi definitia »
BENGHAZI, oraș în N Libiei, port la M. Mediterană (G. Sirta Mare); 700 mii loc. (1983, cu suburbiile). Aeroport internațional. Ind. cimentului, alim. Universitate. Cap. țării pînă în 1975. Aici, trupele aliate, sub conducerea mareșalului C. Auchinleck, au obținut o strălucită victorie (24 dec. 1941) asupra trupelor Axei, conduse de E. Rommel. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z