Definita cuvantului ison
ISÓN, (rar) isoane, s. n. Sunet prelungit, folosit în scopul acompanierii unei melodii vocale sau instrumentale. ◊ Expr. A ține (cuiva) isonul = a) a acompania o melodie; b) a aproba, a susține vorbele sau faptele cuiva, a-i face pe plac. [Acc. și; íson] – Din ngr. íson.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu ison
TECNETRÓN s.n. (Fiz.) Triodă semiconductoare constituită dintr-un bastonaș de germaniu, pe care se aplică, într-un șanț transversal, un strat de indiu, folosită ca amplificator de tensiune la frecvențe foarte înalte. [< Te(szner) + fr. C(entre) N(ational d') E(tudes des) T(élécommunications)]. Vezi definitia »
AVORTÓN, avortoni, s. m. Ființă născută înainte de termen; p. ext. om degenerat, cu mari deficiențe. ♦ Fig. Operă (literară, artistică) ratată. – Din fr. avorton. Vezi definitia »
LIMNOPLANCTÓN s. n. plactonul lacurilor și al apelor stătătoare dulci. (< fr. limnoplancton) Vezi definitia »
SIFÓN1 s. n. 1. tub curbat sub formă de U întors, pentru a transversa un lichid între două niveluri diferite. 2. piesă de metal, de porțelan etc. care se montează pe o conductă de canalizare cu scopul de a opri trecerea gazelor din canal în instalație. 3. butelie de sticlă pentru apă gazoasă; apa însăși. 4. aparat pentru spălarea cu presiune a anumitor cavități ale corpului. 5. organ în formă de tub sau de pâlnie, la cefalopode, servind pentru locomoție sau hrănire. 6. canal natural de forma literei U întors prin care sunt drenate apele din grote sau din alte goluri subterane. (< fr., gr. siphon, germ. Siphon) Vezi definitia »
DOMINIÓN, dominioane, s. n. Nume mai vechi dat statelor din afara insulelor britanice care fac parte din Imperiul Britanic, având statut de suveranitate și egalitate în drepturi cu metropola. [Pr.: -ni-on] – Din fr. dominion. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z