Definita cuvantului zid
ZID, ziduri, s. n. Element de construcție vertical sau puțin înclinat, cu grosime (relativ) mică în raport cu celelalte dimensiuni, executat din cărămizi, din blocuri de piatră etc., așezate ordonat unele peste altele (și legate printr-un liant), sau din beton, destinat să limiteze, să separe sau să izoleze un spațiu ori să susțină alte elemente de construcție, alcătuind un perete, o îngrădire, o fortificație etc. ◊ Loc. adv. Între (cele patru) ziduri = în interiorul unei clădiri. ◊ Expr. A face zid împrejurul cuiva = a înconjura pe cineva din toate părțile pentru a-l apăra; a se solidariza cu cineva, a se uni în jurul cuiva în susținerea unei cauze. ◊ Zid sonic = barieră imaginară referitoare la depășirea vitezei sunetului. – Din sl. zidŭ.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu zid
LAPICÍD s. m. lucrător care gravează inscripții pe piatră. (< fr. lapicide) Vezi definitia »
NUCLEOTÍD, nucleotíde, s. n. Component format dintr-o riboză sau dezoxiriboză legată de o bază de purină sau pirimidină și un grup de fosfat și care reprezintă unitățile structurale de bază ale acizilor nucleici (ca ARN și ADN). (terminolog. științif., compunere nereg. din pref. nucle(o)- + suf. -id2; cf. engl. nucleotide, fr. nucléotide) [MW, TLF] Vezi definitia »
PLATINOÍD s.n. Aliaj de zinc, cupru, nichel și tungsten, cu aspect și duritate de platină. [Pron. -no-id. / < fr. platinoïde]. Vezi definitia »
BALANOÍD, -Ă adj. Cu aspect de ghindă. (< fr. balanoïde) Vezi definitia »
CLORÍD s.n. Clorură. (cf. germ. Chlorid, engl. chloride) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z