Definita cuvantului șurub
ȘURÚB, șuruburi, s. n. 1. Tijă cilindrică de lemn sau de oțel, filetată, care servește la asamblarea a două ori a mai multor piese sau care transmite, transformă sau utilizează în diverse feluri mișcarea de rotație într-un mecanism. ◊ Loc. adv. În șurub = în formă de cerc sau de spirală. ◊ Expr. A-i face (cuiva) un șurub prin cap = a-i apuca (cuiva) șuvițe de păr din cap, răsucindu-le și trăgând de ele. A strânge șurubul = a întrebuința mijloace de constrângere față de cineva. 2. Nume dat unor unelte, dispozitive etc. care au ca parte componentă un șurub sau care se manevrează prin răsucire. ♦ Fig. Vârtej de apă. [Var.: șurúp s. n.] – Din germ. dial. Schrube.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu șurub
CLUB, cluburi, s. n. Asociație menită să creeze membrilor săi condiții favorabile pentru desfășurarea unei anumite activități (cultural-educative, sportive etc.) în timpul liber; local care servește acestei asociații. – Din fr., engl. club. Vezi definitia »
Tub blindat flexibil utilizat pentru protejarea conductorilor electrici germ panzerschlauchtub. Vezi definitia »
NIGHT-CLUB NAIT-CLAB/ s. n. local de noapte unde se bea, se ascultă muzică și se dau spectacole. (< engl., fr. night-club) Vezi definitia »
HIPERCÚB, hipercuburi, s. n., (GEOM.) ♦ Corp geometric analog n-dimensional al unui pătrat (unde n=2) și al unui cub (unde n=3), într-un hiperspațiu. [<Din fr. hypercube (din gr. hyper și lat. cubus)] Vezi definitia »
PUB s. n. (în Anglia și în unele țări anglo-saxone) cabaret, tavernă. (< engl. pub) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z