Definita cuvantului panaghie
PANAGHÍE, panaghii, s. f. 1. Nume dat Fecioarei Maria; p. ext. iconiță (emailată) cu chipul Fecioarei Maria, purtată de ierarhi pe piept. 2. Bucată de prescură care se mănâncă în mănăstiri, în prima săptămână după Paști. ♦ Prescură făcută la patruzeci de zile după înmormântarea cuiva. – Din sl. panagija, ngr. panaghía.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu panaghie
LEGITIMÁȚIE, legitimații, s. f. Act, document personal eliberat de o autoritate și cu care cineva își dovedește identitatea. – Din fr. légitimation. Vezi definitia »
DĂNĂNÁIE, dănănăi, s. f. (Reg.) 1. Ciudățenie, năzdrăvănie; bazaconie. 2. Belea, pacoste, năpastă. 3. Gălăgie, zarvă. – Din dandanaie. Vezi definitia »
PALEODENDROLOGÍE s.f. Ramură a paleobotanicii care se ocupă cu studiul plantelor lemnoase fosile. [Gen. -iei. / cf. fr. paléodendrologie]. Vezi definitia »
TURCOLOGÍE s. f. disciplină care studiază cultura și civilizația turcă. (< germ. Turkologie) Vezi definitia »
FOMENTÁȚIE s. f. 1. aplicare a unui medicament cald pe o parte a corpului; compresă. 2. (fig.) acțiunea de a pregăti sau întreține o stare de agitație, un sentiment etc. (< fr. fomentation, lat. fomentatio) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z