Definita cuvantului pastoral
PASTORÁL, -Ă, pastorali, -e, adj., s. f. 1. Adj. De păstor, păstoresc; p. ext. de la țară. câmpenesc, rustic. 2. Adj. (Despre creații literare) Care zugrăvește în mod idilic viața păstorilor, viața de la țară; bucolic. 3. S. f. Operă literară cu conținut pastoral (2); bucolică. ♦ Compoziție muzicală în care sunt evocate crâmpeie din viața câmpenească, rurală. 4. adj. (Rar) Care aparține pastorilor sau preoților, privitor la pastori sau la preoți. Cârjă pastorală. 5. S. f. Scrisoare publică, cuprinzând îndemnuri și urări, prin care un arhiereu se adresează preoților și credincioșilor cu ocazia sărbătorilor religioase mari sau a altor evenimente importante. – Din fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu pastoral
portal romanesc de divertisment Vezi definitia »
SEMIFEUDÁL, -Ă adj. Care are o parte din caracteristicile feudalismului; care are rămășițe ale orânduirii feudale. [Pron. -fe-u-. / < semi- + feudal, după rus. polufeodalnii]. Vezi definitia »
PERIÁL s. m. Monedă veche rusească de aur, în valoare de zece ruble. [Pr.: -ri-al] – Din rus. imperial. Vezi definitia »
BISEXUÁL, -Ă adj. cu ambele sexe; cu stamine și pistil; hermafrodit; bisexuat. (< fr. bisexuel) Vezi definitia »
PARIETÁL, -Ă, parietali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se referă la peretele unei cavități a organismului, care aparține acestui perete. Pleură parietalăOs parietal (și substantivat, n.) = fiecare dintre oasele pereche, simetrice, care formează partea de mijloc a bolții cutiei craniene. 2. Adj. (Rar) Care ține de perete, care se execută pe pereți; mural. 3. S. f. (La pl.) Ordin de plante erbacee și lemnoase cu înveliș floral dublu și cu ovulele dispuse pe pereții ovarului; (și la sg.) plantă din acest ordin. [Pr.: -ri-e-] – Din fr. pariétal. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z