Definita cuvantului pechinez
PECHINÉZ, pechinezi, s. m. Rasă de câini de apartament de proporții mici, cu botul scurt și turtit, cu urechile lăsate în jos, cu picioarele scurte și cu părul lung și mătăsos. – Din fr. pékinois.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu pechinez
NECHÉZ, (rar) nechezuri, s. n. Nechezat2. – Din necheza (derivat regresiv). Vezi definitia »
TIROLÉZ, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Tirol. II. adj., s. f. (model de rochie) din trei piese: o bluză albă, un fel de sarafan imprimat și un șorțuleț (alb). III. s. m. iodler (II). (< it. tirolese) Vezi definitia »
HURÉZ, hurezi, s. m. (Reg.) V. huhurez. Vezi definitia »
MIEZ, miezuri, s. n. 1. Parte interioară (moale) a unui fruct, a pâinii etc., inimă (IV 3). ♦ Partea cea mai dinăuntru, centrală a unui lucru, a unui spațiu etc. interior; spec. partea din interior, comestibilă, a unei nuci. ♦ Expr. A hrăni (sau a crește pe cineva) cu miez de nucă = a ține pe cineva în huzur; a răsfăța. ♦ (Tehn.) Parte a unei forme de turnătorie, așezată în interiorul acesteia, cu ajutorul căreia se obțin goluri sau scobituri într-o piesă turnată. ♦ Piesă de fier masiv, de oțel sau formată din lame de oțel decupate, care se introduce în interiorul unor aparate electrice. 2. Fig., Partea esențială, fondul unei probleme; semnificație, tâlc. ◊ Loc. adj. Cu miez = cu tâlc, substanțial. 3. (În sintagmele) Miezul nopții sau miez de noapte = a) ora 12 noaptea; b) perioadă din jurul orei 24; toiul nopții. Miezul zilei = a) ora 12 ziua, amiază; b) perioadă din jurul orei 12 ziua, toiul zilei. Miezul verii (sau iernii) = perioada de mijloc a verii (sau a iernii). – Din lat. medius. Vezi definitia »
colăréz (colărézi), s. m. – Bucățele de cocă sau găluști de orez care se fierb în lapte. Origine incertă. Posibil de la un fr. colle au riz; cf. totuși ngr. ϰολλαρίζω „a scrobi”. Este puțin probabilă der. propusă de Laurian, acceptată de Scriban și menționată de DAR, de la un gr. ϰολλυρίς „pîinișoară”; sau cea din lat. collyrida, care reprezintă același cuvînt gr. (Candrea). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z