Definita cuvantului pomană
POMÁNĂ, pomeni, s. f. 1. Dar, danie, ofrandă făcute cuiva și servind, potrivit credinței creștine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere. ◊ Loc. adj. și adv. De pomană = a) (în mod) gratuit sau la un preț foarte scăzut; b) (în mod) inutil, zadarnic sau neîntemeiat. ◊ Expr. A cere de pomană = a cerși. A-și face (milă și) pomană cu cineva = a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva. ♦ (Fam.) Ocazie binevenită, rară, extrem de avantajoasă (sub raport material); chilipir. ◊ Expr. A umbla după (sau a căuta) pomană = a umbla după avantaje materiale nemeritate. 2. (În ritualul creștin) Praznic care se face după o înmormântare sau după un parastas și la care de obicei se dăruiesc (săracilor) diverse obiecte (ale mortului); (concr.) ceea ce se dăruiește cu acest prilej. ◊ Expr. Ca la pomană = în mare număr. 3. Parastas. – Din sl. pomĕnŭ.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu pomană
LEGUMÍNĂ s. f. globulină din semințele leguminoaselor. (< fr. légumine) Vezi definitia »
BENZOPURPURÍNĂ s. f. substanță roșie, unul dintre cei mai imporanți coloranți pentru bumbac. (< fr. benzopurpurine) Vezi definitia »
OMBROFÍTĂ s. f. plantă ombrofilă. (< fr. ombrophyte) Vezi definitia »
REZÍTĂ s. f. rășină sintetică, produs final în reacția de policondensare a fenolului cu formaldehida. (< fr. résite, germ. Resit) Vezi definitia »
GASTROPTÓZĂ s. f. ptoză a stomacului. (< fr. gastroptose) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z