Definita cuvantului agio
ÁGIO s.n. Spor pe care îl poate înregistra valoarea reală a unei monede sau a unei hârtii de valoare peste valoarea nominală. ♦ Diferență între valoarea nominală a monedei de argint și valoarea ei reală, exprimată în monedă de aur. [Pron. a-gi-o, pl. agiouri. / cf. fr. agio, it. aggio].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu agio
ADÍO interj. rămas bun! rămâi cu bine! o (s. n.) a-și lua ~ (de la ceva) = a socoti ceva ca pierdut pentru totdeauna. (< it. addio) Vezi definitia »
CARAVAGGIO (Michelangelo Merisi, zis ~) (C. 1573-1610, n. Caravaggio), pictor italian. Inspirându-se din realitate, a reacționat împotriva academismului, introducând în operele sale, cu tematică religioasă sau mitologică, figuri de oameni din popor. A folosit o tehnică de clarobscur bazată pe contraste violente de lumină și umbră („Moartea Fecioarei”, „Bachus adolescent”, „Jucătorii de cărți”). Concepția sa artistică, numită „caravagism”, a influențat puternic pictura europeană de la începutul sec. 17. Vezi definitia »
AGENȚIA ORIENT-RADIO (Rador), agenție de presă din România, înființată în iun. 1921. În 1926 a devenit agenția oficială a guvernului. În 1949 și-a încheiat activitatea. Vezi definitia »
ÁGIO, agiuri, s. n. Suma cu care cursul unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acestora. ♦ (În orânduirea capitalistă) Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare. – It. aggio (fr. agio). Vezi definitia »
STUDIÓ, studiouri, s. n. I.1. Atelier special amenajat în care lucrează pictorii, sculptorii, fotografii etc. 2. Ansamblu de clădiri, de instalații și de amenajări speciale care servește în procesul de turnare a filmelor. 3. Încăpere special amenajată din punctul de vedere al acusticii (și iluminatului) și echipată cu utilajul necesar captării unor programe sonore sau de sunete și imagini, destinată transmisiunii sau înregistrării în vederea unei transmisiuni ulterioare la radio și televiziune. 4. Teatru de capacitate mică, de obicei dependent de un teatru mai mare, destinat prezentării de spectacole în scopul valorificării unor artiști (tineri) sau al prezentării unor spectacole experimentale. II. Divan prevăzut cu o ladă pentru păstrarea așternutului (și cu polițe sau rafturi pentru cărți). [Pr.: -di-o] Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z