Definita cuvantului roman
ROMÁN, -Ă adj. Propriu Romei antice sau Imperiului roman. ♦ (Despre caractere tipografice) Format din linii perpendiculare și unghiuri drepte. ♦ Cifre romane = cifre reprezentate prin litere sau combinații de litere. ♦ Arta romană = arta dezvoltată în Roma antică și apoi în Imperiul roman între sec. IV î.e.n. și IV e.n., care se caracterizează în arhitectură prin edificii grandioase de o mare diversitate, în sculptură cultivând cu precădere portretul puternic individualizat, iar în pictură prin ansambluri de frescă și de mozaic cu tematică bogată. ♦ Balanță romană = balanță formată dintr-o pârghie cu brațe neegale, mobilă în jurul unui ax orizontal, pe brațul mai lung și gradat alunecând o greutate care echilibrează obiectul de cântărit. // s.m. și f. 1. Persoană care făcea parte din populația de bază a statului roman. 2. Locuitor al Romei. [< lat. romanus, cf. fr. romain, it. romano].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu roman
XILÁN s. m. polizaharidă din celulele lignificate ale lemnului, din paie etc. (< fr. xylane, germ. Xylan, engl. xylan) Vezi definitia »
DUȘMÁN, -Ă, dușmani, -e, s. m. și f., adj. 1. (Persoană) care are o atitudine ostilă, răuvoitoare față de ceva sau de cineva, care urăște ceva sau pe cineva; vrăjmaș. 2. Inamic (1) (în război). [Acc. și: (reg.) dúșman] – Din tc. düșman. Vezi definitia »
PRIDVÁN, pridvane, s. n. (Reg.) Pridvor. – Din pridv[or] + suf. -an. Vezi definitia »
ARHILOCHIÁN adj. (Metr.; despre versuri) Care se grupează în strofe de structuri diferite în dactili sau în dactili și iambi. [Pron. -chi-an, pl. -ieni, -iene. / < fr. archiloquien < gr. archilocheios]. Vezi definitia »
ELECTROPORȚELÁN s. n. Varietate de porțelan folosit la confecționarea izolatoarelor pentru liniile de distribuție a curentului electric și de telecomunicații. – Electro- + porțelan. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z