Definita cuvantului gingie
gingíe (gingíi), s. f. – Țesut care învelește rădăcinile și o parte din corpul dinților și a măselelor. – Mr. dzindzie, istr. (žinžire). Lat. gingῑva (Diez, I, 206; Pușcariu 721; Candrea-Dens., 745; REW 3675; DAR), cf. it., prov., port. gingiva (calabr. gringria), fr. gencive, sp. encía. În Trans. de Nord se folosește var. gingină, care explică și istr. Cf. ALR, I, 31. Din rom. provine ngr.τσιντσία (Murnu, Lehnwörter, 45). – Der. îngingia, vb. (a se face bobul de porumb; a prospera, a se îmbogăți).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu gingie
INDEMNIZÁȚIE, indemnizații, s. f. 1. Sumă de bani care se acordă cuiva în afara salariului, destinată să acopere cheltuielile făcute de un angajat în scopul îndeplinirii unei sarcini de serviciu; indemnizare. ♦ Despăgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagubă suferită etc.; indemnitate. ♦ Contravaloarea în bani a unei plăți în natură. 2. Care nu are caracter de salariu. [Var.: îndemnizáție s. f.] – Din fr. indemnisation. Vezi definitia »
ESTIMÁȚIE, estimații, s. f. Estimare. [Var.: estimațiúne s. f.] – Din fr. estimation, lat. aestimatio, -onis. Vezi definitia »
ANESTEZIOLOGÍE s.f. Știința anesteziei și a activităților aferente. [Pron. -zi-o-. / < fr. anesthésiologie]. Vezi definitia »
solăríe s.f. (înv.) impozit care se percepea în Moldova în secolul al XVIII-lea, pe sarea extrasă, vândută sau transportată; solărit. Vezi definitia »
JEJUNORAFÍE s. f. sutură a jejunului. (< fr. jéjunorrhaphie) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z