Definita cuvantului abrudan
ABRUDAN, Petre (1907-1979, n. Zucor, jud. Sălaș), pictor român. Portrete, compoziții istorice, naturi statice și peisaje într-o manieră realistă tradițională („Sfatul cucoanelor”). Pictură monumentală și mozaic.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu abrudan
VARȘOVIÁN, -Ă, varșoviéni, -e, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care locuiește în Varșovia (capitala Poloniei) sau care este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Varșoviei sau locuitorilor săi, privitor la Varșovia sau locuitorii săi. (Varșovia (n.pr.) + suf. -an4; cf. fr. varsovien) Vezi definitia »
NITROMETÁN s.n. Nitroderivat al metanului. [< fr. nitrométhane]. Vezi definitia »
țurțán, țurțáne, s.n. (reg.) coastă înaltă, deal ca o căciulă. Vezi definitia »
SUZERÁN, -Ă, suzerani, -e, s. m., adj. 1. S. m. (În evul mediu) Mare senior de care depindeau alți seniori, ca urmare a relațiilor de suzeranitate. 2. Adj. (Despre state) Care exercita autoritatea asupra unui stat mai slab, amestecându-se în politica internă a acestuia și impunându-i anumite obligații politice și financiare. – Din fr. suzerain. Vezi definitia »
ECRÁN, ecrane, s. n. 1. Suprafață mată, de obicei albă, de pânză, de hârtie etc., întinsă vertical, pe care se proiectează imagini produse de aparate de proiecție, folosită în cinematografie, în laboratoare etc.; p. ext. cinematograf. ◊ Ecran cinematografic = ansamblu format din carcasă, ramă și ecranul propriu-zis, confecționat din pânză acoperită cu o soluție specială. Micul ecran = televizor; p. ext. televiziune. Ecran luminescent = perete de sticlă, plan sau ușor curbat, acoperit cu un strat care devine luminescent în punctele de incidență cu fasciculele de radiații electromagnetice, folosit în tuburile catodice, în instalații de raze X etc. 2. (Tehn.) Perete sau înveliș de protecție împotriva anumitor acțiuni fizice. – Din fr. écran. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z