Definita cuvantului domoli
DOMOLÍ, domolesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A face să se miște sau a se mișca mai încet. ♦ Tranz. A înfrâna, a struni un animal. 2. Refl. (Despre elemente sau fenomene ale naturii) A se liniști, a se potoli, a scădea în intensitate. 3. Tranz. și refl. A (se) calma, a (se) îmblânzi, a (se) tempera. 4. Refl. (Despre pante, dealuri etc.) A deveni mai puțin înclinat, mai lin, mai ușor de urcat. – Cf. sl. domoliti se „a obține prin rugăciuni”, ucr. domolyty „a obține”.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu domoli
bali, balesc, v. t. (intl.) a fura Vezi definitia »
BELI, v.t. 1. pop. v. „a jupui2.fig. în expresii: a. „a beli ochii”=a se holba „belește bine ochii!”=„fii atent!” ; b. „a beli pula” = a decalota penisul / fig. a o păți: „Ai belit-o!” = „Ai pățit-o!”; „Și ce poate să-mi belească?” = „Poate să-mi facă ceva rău?”; c. înjurătură: „Beli-mi-ai pula!” Vezi definitia »
ofili, ofilesc v. t. a bate zdravăn, a desfigura în bătaie. Vezi definitia »
NULI- elem. „nul, nici un”. (< fr. nulli-, cf. lat. nullus) Vezi definitia »
șterpelí (-lésc, -ít), vb.1. A fura, a sustrage ceva. – 2. (Cu compl. o) A scăpa, a o rupe la fugă. – 3. A atinge ceva ușor și în treacăt. Creație expresivă, după cum o inidică suf. -li; coincide semantic cu a șterge, 5,7 și 8 și formal cu tearfă, cf. terfeli. Legătura cu germ. stibitzen „a fura” (Tiktin) sau cu mag. terpedni „a se întinde” (Scriban) este îndoielnică. – Der. șterpeleală, s. f. (furt); șterpelici, s. m. (borfaș). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z