Definita cuvantului arhondologie
ARHONDOLOGÍE s. f. (Înv.) Istorie a nobilimii; (concr.) carte a familiilor nobile dintr-o țară. [Var.: arhontologhíe s. f.] – Ngr. arhontologia.

Sursa: DLRM
Cuvinte ce rimeaza cu arhondologie
AGNOZÍE s.f. 1. (Med.) Tulburare manifestată prin pierderea capacității de a recunoaște obiectele, persoanele etc. 2. (În filozofia lui Socrate) Mărturisire a neștiinței conștiente. [Gen. -iei. / < fr. agnosie, cf. gr. a – fără, gnosis – cunoaștere]. Vezi definitia »
IMUNOPATOLOGÍE s. f. Ramură a imunologiei care studiază imunitatea (1) organismului în relație cu boala. – Din engl. immunopathology. Vezi definitia »
FÚNIE, funii, s. f. 1. Frânghie1. ◊ Funie de ceapă (sau de usturoi) = împletitură, cunună de ceapă sau de usturoi. ◊ Expr. Drept ca funia în traistă (sau în sac) = strâmb, răsucit; fig. nedrept, necinstit. A vorbi de funie în casa spânzuratului = a vorbi despre un lucru care poate supăra pe cineva dintre cei de față, dacă este interpretat ca o aluzie la ei. A (i) se apropia sau a-i ajunge (cuiva), a i se strânge funia de (sau la) par, se spune despre cei ajunși într-o situație extrem de dificilă. A juca pe funie = a umbla pe funie, făcând diferite figuri; fig. a fi abil, dibaci. 2. Veche unitate de măsură de lungime (a cărei valoare a variat după epoci) cu care se măsura pământul. 3. (În sintagma) Funie de moșie (sau de pământ) = suprafață de teren de dimensiuni reduse, având de obicei forma unei fâșii înguste. 4. Împletitură din paie sau din talaș, utilizată la confecționarea miezurilor lungi la formele pentru turnare. – Lat. funis. Vezi definitia »
SCRUMBÍE s.f. (Iht.) În general, pește marin migrator din fam. clupeizi, genul Alosa, înrudit cu heringul și cu sardina. Scrumbia-de-Dunăre (Alosa pontica), de 35-45 cm lungime și o greutate de până la 1 kg, scrumbia-de-mare (Alosa maeotica), de până la 35 cm lungime și rizeafca (Alosa caspica) populează Marea Neagră și Caspica, urcând și pe Dunăre; scrumbia mediteraneană (Alosa finta) de până la 45 cm și peștele-de-mai (Alosa vulgaris) de până la 60 cm sunt prezente în mările care scaldă coastele europene, de unde migrează în râurile aferente. Vezi definitia »
SALPINGOGRAFÍE s.f. (Med.) Radiografie a trompelor uterine cu ajutorul unei substanțe de contrast. [< fr. salpingographie, cf. gr. salpinx – trompă, graphein – a scrie]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z