Definita cuvantului celuloză
CELULOZĂ (‹ fr. {i}) s. f. Polizaharid (C6H10O5)n format din resturi de glucoză, component principal al pereților celulari ai plantelor; nu este digerată de sucurile digestive la om, ci numai la rumegătoare. Substanța pură se prezintă ca o masă albă, lucioasă, mătăsoasă, cu aspect amorf; se obține din lemn, stuf, paie de cereale etc. prin diferite tratamente chimice. Materie primă pentru ind. hîrtiei, a lacurilor, a fibrelor artificiale, a maselor plastice, a explozivilor etc.

Sursa: DE
Cuvinte ce rimeaza cu celuloză
zbârnă, zbârne s. f. închisoare, penitenciar. Vezi definitia »
FENOLFTALEÍNĂ s. f. colorant sintetic preparat din fenol, folosit în chimie ca indicator acid-bază. (< fr. phénolphtaléine) Vezi definitia »
FARMACIBERNÉTICĂ s.f. Utilizarea mașinilor electronice de calcul pentru fixarea datelor privitoare la influența medicamentelor asupra organismului. [Cf. fr. pharmacybernétique]. Vezi definitia »
JÁNTĂ s. f. partea exterioară periferică a unei roți de automobil, de bicicletă, pe care se montează pneul. ♦ a rămâne pe ~ = a) a avea un cauciuc dezumflat; b) (fam.) a rămâne în pană de bani. (< fr. jante) Vezi definitia »
bluzíță s. f., g.-d. art. bluzíței; pl. bluzíțe Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z