Definita cuvantului radio
RÁDIO2, radiouri, adj. invar., s. n. I. Adj. invar. 1. Referitor la radioreceptoare. 2. Referitor la emisiunile difuzate prin radio2 (2). 3. Referitor la radiația electromagnetică, de radiație electromagnetică. II. S. n. 1. Instalație de transmitere a sunetelor prin unde electromagnetice, cuprinzând aparatele de emisiune și pe cele de recepție. 2. Spec. Aparat de recepție radiofonică; radioreceptor. 3. Sistemul și activitatea de difuzare a programelor de știri, de muzică etc. prin radio2 (2). 4. Instituție care dirijează și coordonează problemele referitoare la radio2 (I,3) [Pr.: -di-o] – Din fr. radio, germ. Radio.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu radio
BRANHIO- Element prim de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) branhii”. [Pron. -hi-o-, var. branhi-. / < gr. branchia]. Vezi definitia »
ISTORIO- Element prim de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) istorie”, „de istorie”. [Pron. -ri-o-. / < fr. historio-, cf. lat., gr. historia]. Vezi definitia »
TIO- elem. „sulf”. (< fr. thio-, cf. gr. theion) Vezi definitia »
CARAVAGGIO (Michelangelo Merisi, zis ~) (C. 1573-1610, n. Caravaggio), pictor italian. Inspirându-se din realitate, a reacționat împotriva academismului, introducând în operele sale, cu tematică religioasă sau mitologică, figuri de oameni din popor. A folosit o tehnică de clarobscur bazată pe contraste violente de lumină și umbră („Moartea Fecioarei”, „Bachus adolescent”, „Jucătorii de cărți”). Concepția sa artistică, numită „caravagism”, a influențat puternic pictura europeană de la începutul sec. 17. Vezi definitia »
IN-FÓLIO adj. inv., s. n. (format) în care coala de hârtie imprimată este împăturită în două (patru pagini). (< fr., lat. in folio) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z