Definita cuvantului cupru
CÚPRU s. n. Element chimic, metal de culoare roșiatică, foarte maleabil, ductil și bun conducător de căldură și de electricitate, cu numeroase întrebuințări în industria tehnică, în fotogravură, galvanoplastie, la obținerea de aliaje etc.; aramă. – Din lat. cuprum.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu cupru
RUGOZIMÉTRU s. n. aparat pentru măsurarea rugozității. (< fr. rugosimètre) Vezi definitia »
DECIBELMÉTRU, decibelmetre, s. n. Voltmetru de curent alternativ gradat în decibeli în raport cu un nivel de referință, utilizat pentru măsurarea nivelului de transmisiune a semnalelor, a atenuării, a câștigului și a amplificării în instalațiile de telecomunicații. – Din fr. décibelmètre. Vezi definitia »
MÉTRU, metri, s. m. 1. Unitate fundamentală de măsură pentru lungime din sistemul metric. 2. Instrument (alcătuit dintr-o riglă, bandă gradată de metal, de lemn etc.) egal cu un metru (1) și divizat în centimetri și milimetri, cu care se măsoară lungimile. ♦ Bucată de lemn (de foc) lungă de aproximativ un metru (1); stivă de lemne (de foc) egală cu aproximativ un metru cub. 3. Grup de silabe constituind unitatea de măsură a versului; p. ext. ritm determinat de împărțirea unui vers în silabe. 4. (Muz.) Ordinea succesiunii unităților de timp, determinată de accente tari sau slabe; sistemul de organizare a ritmului; ritm, cadență. – Din fr. mètre, lat. metrum. Vezi definitia »
FLUORIMÉTRU s.n. 1. V. fluorometru. 2. Aparat pentru măsurarea concentrațiilor slabe ale substanțelor fluorescente. [Cf. fr. fluorimètre]. Vezi definitia »
negru neagra la inima etc Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z