Definita cuvantului pastoral
PASTORÁL, -Ă, pastorali, -e, adj., s. f. 1. Adj. De păstor, păstoresc; p. ext. de la țară. câmpenesc, rustic. 2. Adj. (Despre creații literare) Care zugrăvește în mod idilic viața păstorilor, viața de la țară; bucolic. 3. S. f. Operă literară cu conținut pastoral (2); bucolică. ♦ Compoziție muzicală în care sunt evocate crâmpeie din viața câmpenească, rurală. 4. adj. (Rar) Care aparține pastorilor sau preoților, privitor la pastori sau la preoți. Cârjă pastorală. 5. S. f. Scrisoare publică, cuprinzând îndemnuri și urări, prin care un arhiereu se adresează preoților și credincioșilor cu ocazia sărbătorilor religioase mari sau a altor evenimente importante. – Din fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu pastoral
JOVIÁL, -Ă adj. Vesel, glumeț, voios. [Pron. -vi-al. / < fr. jovial]. Vezi definitia »
DIENCEFÁL, diencefale, s. n. Segment al creierului situat între trunchiul cerebral și substanța albă a encefalului. [Pr.: di-en-] – Din fr. diencéphale. Vezi definitia »
BIOPOTENȚIÁL, biopotențiale, s. n. (Biol.) Diferență de potențial (II 1) datorată concentrației diferite de ioni existente în interiorul și în afara celulei (1). [Pr.: bi-o-po-ten-ți-al] – Din engl. biopotential. Vezi definitia »
PUBERÁL, -Ă adj. (Liv.) Pubertar. [< puber + -al]. Vezi definitia »
FÂRTÁL s. n. v. fârtai. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z