Definita cuvantului brehni
brehní (-nésc, -ít), vb. – (Mold.) Exprimă sunetul scos de cîine, de cerb, de porc și, în anumite cazuri de om, cu accepțiile aproape exacte ale sp. gañir.Var. brîhni, brehăi. Sl., cf. rut. brecháty „a lătra”, sb. bréchati „a scînci” (DAR). Var. brehăi, care apare numai la Cantemir, pare a fi rezultatul unei contaminări cu behăi.Der. brehne, s. f. pl. (năluci); brehnace, s. f. (înv., uliu, probabil datorită croncănitului pe care îl stîrnește printre păsările din ogradă).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu brehni
HOMINIÉNI s. m. pl. grup de primate: omul fosil sau actual și strămoșii apropiați (gorila și cimpanzeul). (< fr. hominiens) Vezi definitia »
BOLOVĂNÍ, bolovănesc, vb. IV. Refl. A se îngrămădi. Norii se bolovănesc.Tranz. (În expr.) A bolovăni ochii = a holba, a căsca ochii. – Din bolovan. Vezi definitia »
NÍMENI pron. neg. Nici un om; nici o ființă. [Gen.-dat.: nimănuiVar.: nímenea, (reg.) níme, nímene pron. neg.] – Lat. nemo, neminem. Vezi definitia »
care ești din Focșani? expr. (deț.) cine poate să-mi aprindă o țigară? Vezi definitia »
MOCNÍ, mocnesc, vb. IV. Intranz. 1. (Despre foc) A arde înăbușit, fără flacără; a arde sub cenușă; a fi pe punctul de a se stinge. 2. Fig. A-și trece vremea fără folos, a sta inactiv; a lâncezi, a zăcea, a vegeta. 3. A sta în așteptare, gata să izbucnească; a nutri sentimente de ură, de revoltă etc., a fierbe; a sta posomorât și tăcut. – Din sl. moknonti „a uda, a muia”. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z