Definita cuvantului flor
flor (floáră), adj. – Blond, cu părul roșcat. – Mr. flor. Lat. florus (Pascu, Beiträge, 16; Pascu, I, 86). Cuvînt rar în rom., abia dacă a fost atestat în mr. Constituie o explicație mai bună pentru toate numele de persoane și de animale în general se pun în legătură cu floare, cum sînt: Florea, Florin, Floarea, Florica pentru persoane, Floraia pentru vaci, Florean, Florilă, pentru boi, Floran pentru cîini. În general aceste nume se dau unor persoane sau animale cu părul galben; însă prin etimologie populară se dau adesea și unor animale care se nasc în săptămîna Duminica floriilor. – Der. floriu, adj. (bălțat cu roșu).

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu flor
PRÉTOR, pretori, s. m. 1. Magistrat roman cu înalte atribuții judiciare (și care adesea guverna o provincie romană). 2. (În vechea armată) Persoană numită pe lângă marile unități militare, cu atribuții în poliția administrativă și juridică în timp de război. 3. (În vechea organizare administrativă a țării) Șef al administrației și al poliției într-o plasă, care reprezenta aici puterea centrală. – Din lat. praetor, -oris. Vezi definitia »
păunșór s.n. (reg.) cusătură în desen stilizat, care se lucrează pe umărul mânecii de la ie. Vezi definitia »
MULTIFLÓR, -Ă adj. pluriflor. (< fr. multiflore, lat. multiflorus) Vezi definitia »
primitor, primitori s. m. homosexual pasiv. Vezi definitia »
SUBANTREPRENÓR s.m. Antreprenor care se angajează să execute o parte dintr-o lucrare contractată integral de altul. [< sub- + antreprenor, după fr. sous-traitant]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z