Definita cuvantului patatir
patatír (-re), s. n. – Teasc. Ngr. πατητήρι.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu patatir
șmir s.n. (reg.) unsoare pentru căruță. Vezi definitia »
CIR s.m. (Zool.) Fiecare dintre perii țepoși de pe corpul unor animale nevertebrate. [< fr. cirre, cf. lat. cirrus]. Vezi definitia »
BOMBOMIR, bombomiruri, s.n. 1. cuvânt din rai, necunoscut până în 10 oct. 2009 – când Fratele Traian Bădărău l-a adus de acolo printr-un vis asociat cu o imagine și un sens gândit filosofic. Imaginea este un material de lumină foarte moale și pufos, cu perii scurți, în care calcă un picior grosolan de negru, strivindu-l. Sensul filosofic este o problemă subtilă duhovnicească în care se bagă un om grosolan, fără viață duhovnicească autentică și care are mare nevoie de rezolvarea ei, nu numai pentru satisfacerea curiozității ci mai ales pentru viața lăuntrică practică. Soluția însă vine prin smerenia întrebării duhovnicului după o rugăciune prealabilă – ca Dumnezeu să lumineze mintea lui. – Din rom. bombo- de la bomboană (adică foarte dulce, cu dulceața negrăită a raiului) și -mir (adică: are mireasma Duhului Sfânt). Vezi definitia »
CLONDÍR, clondire, s. n. Vas de sticlă cu gâtul scurt și strâmt, în care se păstrează băuturi. – Din bg. krondir. Vezi definitia »
chimír (chimíre), s. n.1. (Înv.) Boltă, arc. – 2. Brîu tipic, de piele, foarte lat, prevăzut cu buzunare. – Var. chimer. Mr. chimere, megl. chimer. Tc. kemer „boltă” și „brîu” (Roesler 596; Șeineanu, II, 112; Berneker 556; Lokotsch 1040; Ronzevalle 148), din ngr. ϰαμάρα; cf. ngr. ϰεμέρι, bg. kemer. Este dublet al lui cămară. Probabil din același cuvînt tc. (tc. kemerli „boltit”) provine ghimirlie, s. f. (ferăstrău), dacă primul său sens a fost acela de „ferăstrău rotund” (cf. var. chimilioară, chimirlic); ca și ghimirlie (var. ghemerlie, ghimerlie, dimerlie), s. f. (colibă). Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z