Definita cuvantului sîngeapă
sîngeápă (-gépe), s. f. – (Mold.) Cinzeacă, vas de formă specială din care se bea rachiu. – Var. sîngeap. Origine îndoielnică. Se consideră în general ca der. de la cinzeacă, datorită unei deformări greu de admis și pe care Candrea o explică drept etimologie populară sau mai curînd o asociere glumeață a lui sînge și apă. Această explicație e mai puțin acceptabilă, deoarece o apropiere nu se poate face decît între sînge și „vin”, ultimul nefiind consumat niciodată în vasul numit sîngeapă. Sl. są sądŭ „vas” (Cihac, II, 3250 nu este probabil, cf. Byhan 332. Pare cuvînt oriental.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu sîngeapă
BROSCÁRIȚĂ, broscarițe, s. f. 1. Plantă erbacee acvatică, cu flori albe-verzui (Potamogeton natans); limba-apei. 2. Plantă erbacee acvatică, cu flori verzi și fructe care se desfac la maturitate în trei valve (Triglochin palustre); iarba-șerpilor. – Din broască + suf. -ariță. Vezi definitia »
chéucă adv. (reg.; în loc.) brambura, fără țintă, fără folos (a umbla cheucă). Vezi definitia »
NISTAGMOGRÁMĂ s. f. grafic obținut prin nistagmografie. (< fr. nystagmogramme) Vezi definitia »
RULÓTĂ s. f. vehicul-remorcă de turism, pe două roți, amenajat ca locuință. (< fr. roulotte) Vezi definitia »
CROMOPROTEÍDĂ s. f. proteidă colorată, de tipul hemoglobinei, conținând fier, magneziu etc. (< fr. chromoprotéide) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z