Definita cuvantului apriorism
APRIORÍSM s. n. (La Kant și la discipolii lui) Concepție falsă, idealistă, care consideră timpul, spațiul, cauzalitatea etc. nu ca pe niște forme ale existenței reflectate în simțuri prin experiență, ci ca forme înnăscute ale conștiinței, anterioare experienței și independente de ea. [Pr.: -pri-o-] – Germ. Apriorismus.

Sursa: DLRM
Cuvinte ce rimeaza cu apriorism
TITANÍSM s.n. Spirit de revoltă. ♦ Atitudine, specific romantică, de revoltă împotriva dominației răului, care preconiza eliberarea totală a geniului, incapabil a se adapta la legile strâmte ale existenței comune, răsturnarea ordinii existente. [< fr. titanisme]. Vezi definitia »
PASIVÍSM s. n. pasivitate (1). (< it. passivismo, germ. Passivismus) Vezi definitia »
METABOLÍSM s. n. Totalitatea proceselor complexe de sinteză, de asimilare (cu înmagazinare de energie), de degradare și de dezasimilare (însoțită de eliberare de energie), pe care le suferă substanțele dintr-un organism viu. ◊ Metabolism bazal = cantitatea de calorii produse într-o oră, în condiții de repaus al organismului, raportată la un metru pătrat din suprafața corpului. – Din fr. métabolisme. Vezi definitia »
WAHABÍSM s.n. Mișcare politico-religioasă musulmană din Arabia Saudită, având ca scop restaurarea islamismului în puritatea sa originală. (din fr. wahhabisme, ar. Muhammad Ábd al-Wahhab) Vezi definitia »
HOLÍSM s.n. Concepție metafizică idealistă de la începutul sec. XX, care interpretează mistic teza ireductibilității întregului la suma părților sale, socotind drept „factor integrator” al lumii un principiu imaterial și incognoscibil. [< fr. holisme, cf. gr. holos – întreg]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z