Definita cuvantului botez
BOTÉZ, botezuri, s. n. 1. Ritual creștin de primire a cuiva printre credincioșii bisericii, atribuindu-se celui botezat și un nume; p. ext. petrecerea care are loc cu acest prilej; cumetrie. ◊ Nume de botez = prenume. ◊ Expr. (Mil.) Botezul focului = prima participare activă la o luptă. 2. Apă folosită pentru săvârșirea botezului (1). 3. Stropire cu agheasmă a credincioșilor și a caselor lor de către preot, cu prilejul unor slujbe sau sărbători bisericești. – Postverbal al lui boteza.

Sursa: DLRM
Cuvinte ce rimeaza cu botez
GEODÉZ, -Ă, geodezi, -e, s. m. și f. Specialist în geodezie. [Pr.: ge-o-] – Din geodezie (derivat regresiv). Vezi definitia »
eviscerez,vb. I. Tranz. A scoate organele din cavitatea abdominala si toracica; a indeparta, a inlatura, la animalele taiate pentru consum. – Din fr. éviscérer. Vezi definitia »
șez1 s.n. (reg.) ocol pentru vite, folosit în timpul verii; zăcătoare. Vezi definitia »
TIROLÉZ, -Ă, tirolezi, -e, subst., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Tirolului sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Tirolului sau la populația lui. 3. S. f. Model de rochie alcătuită din trei piese; o bluză albă, un fel de sarafan imprimat și un șorțuleț (alb). – Din it. tirolese. Vezi definitia »
MERCHÉZ, merchezuri, s. n. 1. (Reg.; astăzi rar) Tâlc (ascuns) al unui lucru; taină, rost, semnificație. ◊ Expr. A-i veni (cuiva) la merchez = a-i conveni, a-i veni (cuiva) la îndemână. 2. (Fam.) Șmecherie, șiretlic, truc. – Din tc. merkez. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z