Definita cuvantului cearșaf
CEARȘÁF, cearșafuri, s. n. 1. Obiect de rufărie pentru pat, confecționat din pânză, care se așterne peste saltea sau cu care se îmbracă plapuma. 2. (Înv.) Pânză de turban, șal. [Var.: cearceáf s. n.] – Din tc. çarșaf.

Sursa: DEX '98
Cuvinte ce rimeaza cu cearșaf
AMILOGRÁF s. n. aparat care înregistrează consistența gelului de amidon. (< fr. amylographe) Vezi definitia »
SEISMOGRÁF, -Ă I. s. n. 1. aparat foarte sensibil, pentru înregistrarea mișcărilor seismice. 2. aparat în prospecțiuni geofizice pentru a înregistra vibrațiile produse de anumite explozii subterane. II. s. m. f. specialist în seismografie. (< fr. séismographe) Vezi definitia »
AEROTOPOGRÁF, aerotopografe, s. n. Aparat fotogrammetric folosit pentru executarea hărților și a planurilor topografice. [Pr.: a-e-] – Din fr. aérotopographe. Vezi definitia »
VĂTÁF, vătafi, s. m. 1. (În evul mediu, în Țara Românească și Moldova) Supraveghetor al slugilor de la curtea unui boier sau de la o mănăstire; logofăt. 2. Conducător al unui anumit grup de curteni, de slujbași sau de oșteni ai domniei. ◊ Vătaful divanului = boier însărcinat cu convocarea divanului. Vătaf de agie = șeful poliției. Vătaf de plai = șef al plăieșilor care păzeau un plai sau o trecătoare. Vătaf de hotar = șef de străjeri, de grăniceri. Vătaf de plasă = funcționar administrativ care conducea o plasă. 3. P. gener. Persoană având sub ordinele sale un anumit număr de oameni; conducător, șef. ♦ Spec. Conducător al unei bresle, al unui grup de meșteșugari. ♦ Spec. Căpetenie a călușarilor, a colindătorilor etc.; persoană care conduce alaiul unei nunți. [Var.: (reg.) vătáș, vătáv s. m.] – Cf. ucr. vataha, pol. wataha, bg. vatah. Vezi definitia »
HIDROGRÁF, -Ă, hidrografi, -e, s. m., f. și n. 1. S. m. și f. Specialist în hidrografie. 2. S. n. Grafic care indică variația nivelului sau debitului unui curs de apă, egală cu a zecea parte din amplitudinea maximă. – Din fr. hydrographe. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z