Definita cuvantului gradație
GRADÁȚIE s.f. 1. Creștere sau descreștere graduală, pe grade. ♦ Totalitatea diviziunilor de pe o scară gradată. 2. Figură de stil care constă în trecerea treptată, ascendentă (climax) sau descendentă (anticlimax), de la o idee la alta. 3. (Pict.) Trecere ușoară de la un ton la altul, de la o nuanță la alta etc. 4. Grad de vechime în serviciu, care aduce cu sine creșterea salariului sau a retribuției. ♦ Sumă cu care, după anumite state de serviciu, se mărește salariul sau retribuția. [Gen. -iei, var. gradațiune s.f. / cf. fr. gradation, lat. gradatio].

Sursa: DN
Cuvinte ce rimeaza cu gradație
XENOFONÍE s.f. Tulburare a fonației care dă vocii un accent străin. [g.-d. art. xenofoníei] (din fr. xénophonie) Vezi definitia »
TIMĂRÍE, timării, s. f. (Reg.) Tăbăcărie. – Din timar + suf. -ie. Vezi definitia »
CACOFONÍE s.f. Întâlnire de sunete care impresionează neplăcut auzul; cacofonism. ♦ (Muz.) Reunire de sunete discordante; lipsă de armonie. [Gen. -iei. / < fr. cacophonie, cf. gr. kakos – rău, phone – sunet]. Vezi definitia »
PANCREATOGRAFÍE s. f. radiografie a pancreasului după injectarea acestuia cu izotopi radioactivi. (< fr. pancréatographie) Vezi definitia »
DISARTRÍE s.f. (Med.) Articulare defectuoasă a cuvintelor. [< fr. dysarthrie, cf. gr. dys – greu, arthron – articulație]. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z