Definita cuvantului neoplatonism
NEOPLATONÍSM s. n. doctrină filozofică care, reunind într-o viziune originală idealismul platonician cu idei pitagoreice, stoice și cu misticismul oriental, proclamă ideea creării lumii prin „emanația” din divinitate și pe aceea a cunoașterii prin extaz mistic. (< fr. néo-platonisme)

Sursa: MDN
Cuvinte ce rimeaza cu neoplatonism
SCIENTÍSM1 s.n. Concepție de esență pozitivistă care consideră știința concepută ca un ansamblu de cunoștințe exacte, singura în măsură să rezolve toate problemele cunoașterii. ♦ Poziție teoretică avansată a unor savanți cu vederi dialectice, dar care nu au ajuns la un materialism consecvent. [Pron. sci-en-. / < fr. scientisme, cf. it. scientismo]. Vezi definitia »
ANTIRASÍSM s. n. opoziție fată de rasism. (< fr. antiracisme) Vezi definitia »
GALICANÍSM s.n. Tendință doctrinală și politică a bisericii franceze din sec. XVIII, care afirma libertatea și independența ei organizatorică față de Vatican. [Cf. fr. gallicanisme, it. gallicanismo]. Vezi definitia »
FLEBOSPÁSM s. n. contracție spasmodică a pereților unei vene. (< fr. phlébospasme) Vezi definitia »
MENSURALÍSM s. n. sistem de notație muzicală inventat de islamici, care permitea să fie definite exact raporturile de valoare (de durată a sunetelor) dintre o notă și alta. (< germ. Mensural/musik/ + -ism) Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z