Definita cuvantului pârli
pârlí (pârlésc, pârlít), vb.1. A pârjoli, a arde ușor. – 2. A se bronza, a se înnegri. – 3. A înșela, a amăgi. – 4. A da notă proastă unui elev. – 5. (Refl.) A pierde, a face o afacere proastă. – Megl. părlés, părliri. Sb. prljiti, bg. opărljam (Miklosich, Slaw. Elem., 40; Cihac, II, 243), cf. ceh. prliti, și pară, pîrjoli.Der. pîrlaci, s. m. (escroc, șarlatan), pe care Philippide, II, 729, îl leagă greșit de alb. përlaj „a fura”; pîrlăcie, s. f. (Mold., pungășie); pîrlea, s. m. (nume care se evocă pentru a exprima ideea unei fugi la fel de rapide sau de precise ca pentru a scăpa de un incendiu), cf. focului, cu același sens, cr. u porlu zemlju „în țara pîrjolului = nu se știe unde”; Pîrlea-Vodă, s. m. (poreclă dată domnitorului Alexandru Mavrocordat, în timpul căruia, în 1783, a fost un mare incendiu în Iași); pîrlit, adj. (pîrlojit, ars; dezbrăcat, golan); pîrlitură, s. f. (pîrjol; arsură); pîrlă, adj. (oaie cu lîna încrețită pe jumătate), probabil pentru că lîna se încrețește cînd începe să fie arsă.

Sursa: DER
Cuvinte ce rimeaza cu pârli
RINCOCEFÁLI s. m. pl. ordin de reptile mezozoice fosile, prin existența coardei dorsale: azi hatteria. (< fr.. rhynchocéphales) Vezi definitia »
năpârli, năpârlesc v. i. (d. femei) a-și pierde virginitatea. Vezi definitia »
sângeclí, sângeclésc, vb. IV (înv.) a strânge dări de pe un sangeac (subdiviziune teritorial-administrativă a unui pașalâc sau vilaiet din imperiul otoman). Vezi definitia »
răntălí1, răntălésc, vb. IV (reg.) a face dezordine. Vezi definitia »
pișlacolí, pers. 3 sg. pișlacoléște, vb. IV (reg.; despre foc) a mocni. Vezi definitia »
Căutați cuvinte ce încep cu litera: A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ș T Ț U V W X Y Z